Het zou “bizar” zijn als Griekenland zou stoppen met alle hervormingen en bezuinigingen en uit de eurozone zou stappen.

Premier Mark Rutte zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Rutte zei dat hij niet wilde speculeren over de vraag of een zogenoemde ‘Grexit’ (Grieken stappen uit de euro) schadelijk is voor de rest van de eurozone. “Omdat ik ervan uitga dat die zich niet gaat voordoen. De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen.”

Volgens Rutte is de economie in Griekenland juist aan het aantrekken en daalt de werkloosheid.

Verlichting Griekse schuldenlast

Binnen de Europese Unie gaan steeds meer stemmen op om Griekenland tegemoet te komen met een verlaging van zijn schuldenlast, meldde de Duitse krant Die Welt op basis van ingewijden in Brussel.

"Een herstructurering van de Griekse schulden is onvermijdelijk, omdat het land zijn schuld anders niet kan dragen'', zei een hooggeplaatste EU-functionaris tegen Die Welt. Over het moment waarop tot schuldverlichting kan worden besloten, zouden de meningen echter uiteenlopen.

Sommigen denken dat al dit jaar stappen moeten worden gezet. Anderen wachten liever langer, om te voorkomen dat ook andere landen met hoge schulden gaan speculeren op hulp.

Duitse adviseur: helft schuld wegstrepen

Een economisch adviseur van de Duitse regering zei dit weekeinde dat ongeveer de helft van de Griekse schuldenlast moet worden weggestreept, in ruil voor verdere hervormingen van de economie. Dat zou betekenen dat zo'n 120 miljard euro wordt kwijtgescholden, aldus hoofdeconoom Marcel Fratzscher van onderzoeksinstituut DIW. Daarvan zou 40 à 50 miljard euro voor rekening komen van Duitsland.

De eurolanden en het IMF lieten de afgelopen jaren weten dat er alleen over nieuwe maatregelen ten opzichte van de Griekse staatsschuld kan worden nagedacht als het land een zogeheten primair overschot op zijn begroting realiseert. Dat betekent dat de inkomsten van de overheid groter zijn dan de uitgaven, als de rente op de staatsschuld buiten beschouwing wordt gelaten. Dat doel heeft Griekenland inmiddels bereikt.

Het huidige hulpprogramma voor Griekenland loopt eind februari af. Binnen de EU zou er echter op worden gerekend dat er daarmee nog geen einde komt aan de noodleningen voor het land. De kans dat de Griekse overheid tegen betaalbare tarieven geld kan lenen op de markten lijkt klein, waardoor extra steun noodzakelijk zal zijn. Volgens Die Welt wordt daarbij gedacht aan een bedrag van circa 20 miljard euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl